ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (WORM)

ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (WORM)

Ένα σκουλήκι υπολογιστή (computer worm) είναι ένα αυτοαναπαραγόμενο και κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιεί δίκτυο υπολογιστών για να στείλει αντίγραφα του εαυτού του σε άλλους κόμβους (υπολογιστές του δικτύου) και μπορεί να το πράξει χωρίς την παρέμβαση του χρήστη. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κενά ασφαλείας του υπολογιστή προορισμού. 


Μετάδοση 

Το λογισμικό αυτό μπορεί να μεταδοθεί άμεσα με τη χρήση κάποιας δικτυακής υποδομής όπως τα τοπικά δίκτυα ή μέσω κάποιου μηνύματος email. Η ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται αυτόματα στο σύστημα στο οποίο βρίσκεται του δίνει τη δυνατότητα να αποστέλλει προσωπικά δεδομένα ή κωδικούς πρόσβασης, ώστε αυτός που θα κάνει την επίθεση να έχει πρόσβαση στη σύνδεση δικτύου. Επίσης, το σκουλήκι δεν χρειάζεται να συνδεθεί με ένα υπάρχον πρόγραμμα καθώς μπορούν να προκαλέσουν τουλάχιστον κάποια βλάβη στο δίκτυο, έστω και με την κατανάλωση εύρους ζώνης. Τέλος, ένα άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό είναι ότι επιβαρύνουν το δίκτυο, φορτώνοντάς το με άχρηστη δραστηριότητα. 


Ιστορία 

Ο όρος "σκουλήκι"(worm) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα του John Brunner, το 1975, με τίτλο "The Shockwave Rider". Σε αυτό το μυθιστόρημα ο Nichlas Halfinger σχεδίασε και εξαπέλυσε ένα σκουλήκι συλλογής δεδομένων σε μία πράξη εκδίκησης εναντίoν κάποιων ισχυρών ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούσαν έναν εθνικό ηλεκτρονικό ιστό πληροφοριών που παρακινούσε συμμόρφωση μάζας. 

Στις 2 Νοεμβρίου του 1988, ο Robert Tappan Morris, μεταπτυχιακός φοιτητής της επιστήμης υπολογιστών του πανεπιστημίου Κορνέλ, εξαπέλυσε ένα σκουλήκι που έγινε γνωστό ως "σκουλήκι Morris", διαταράσσοντας ίσως και το 10% των υπολογιστών του Διαδικτύου τότε. Το 1989 ο Morris ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατηγορήθηκε με βάση νόμο των ΗΠΑ περί Ηλεκτρονικής Απάτης και Κατάχρησης.


Stuxnet: Το πιο διάσημο worm 
Τον Ιούλιο του 2010, το πρώτο worm που χρίστηκε ως “κυβερνοόπλο” ήταν το Stuxnet. Το συγκεκριμένο worm μόλυνε υπολογιστές, τις περισσότερες φορές χωρίς να τους βλάψει, και έψαχνε να βρει PLCs τις Siemens. Μόλις τα έβρισκε τα υπερφόρτωνε και αυτά ανατιναζόντουσαν.


Πως να καταλάβετε αν ο υπολογιστής σας έχει worm; 

Αν νομίζετε ότι κάποια συσκευή σας έχει μολυνθεί με κάποιο worm, κατεβάστε ένα antivirus και τρέξτε το άμεσα! Ακόμη και αν το test βγει αρνητικό, συνεχίστε να κάνετε ελέγχους, όπως: 

–        Κοιτάτε τον σκληρό δίσκο. Όταν μολύνεται ένας υπολογιστής με worm, ο σκληρός δίσκος αρχίζει και γεμίζει, καθώς το σκουλήκι πολλαπλασιάζεται. 

–        Κοιτάτε την ταχύτητα και απόδοση. Αν ξαφνικά από εκεί που ο υπολογιστής σας έτρεχε με 1000, τώρα τρέχει με 100 κάτι συμβαίνει. 

–        Έχετε το νου σας για διαγραμμένα αρχεία: Μία λειτουργία που μπορεί να έχει το worm είναι η διαγραφή ή αντικατάσταση των αρχείων ενός υπολογιστή.


Πως να προστατευτείτε από τις απειλές του διαδικτύου; 

Τα worm ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες των malware. Για να προστατευτείτε μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω βήματα: 

–        Εγκαταστήστε τις τελευταίες ενημερώσεις. 

–        Έχετε το νου σας στο Phishing, καθώς έτσι σας μολύνουν. 

–        Επιλέξτε ένα αξιόπιστο anti-virus 



Πηγή

https://el.wikipedia.org/wiki








Σχόλια